Tovább a tesztmotorra.

Írta: TesztMotor.hu 2017-02-08 00:00:01

Nemsokára indul a szezon, ezért most szenzációs videós beszámolóval lezárjuk a tavalyit

Hirdetés
Lassan, de biztosan indul a 2017 salakmotor GP szezon... Egyre több youtube videó jelenik meg itt-ott az új motorok összeszereléséről, beindításáról, szépítgetéséről…lázasan készülnek a versenyzők és csapataik az idei szezonra. Az idei év megalapozásaképpen mi is arra gondoltunk, hogy a legnagyobb salakmotoros versenysorozatot, a Speedway GP 2016 történéseit áttekintjük.

A versenynaptárban ezek az időpontok és helyszínek voltak:
április 30. AMZS FIM Speedway Grand Prix Krsko Szlovénia
május 14. PZM FIM Speedway Grand Prix Warsaw Lengyelország
június 11. DMU FIM Speedway Grand Prix Horsens Dánia
június 25. ACCR FIM Speedway Grand Prix Prague Csehország
július 9. ACU FIM Speedway Grand Prix Cardiff Nagy-Britannia
augusztus 13. SVEMO FIM Speedway Grand Prix Malilla Svédország
augusztus 27. PZM FIM Speedway Grand Prix Gorzow Lengyelország
szeptember 10. DMSB FIM Speedway Grand Prix Teterow Németország
szeptember 24. SVEMO FIM Speedway Grand Prix Stockholm Svédország
október 1. PZM FIM Speedway Grand Prix Torun Lengyelország
október 22. MA FIM Speedway Grand Prix Melbourne Ausztrália

A 2016-os Speedway GP első hírértékű bejelentése talán az volt, hogy a Lengyelek kiváló motorosa, Jarek Hampel nem tudja elkezdeni az évet, még 2015. június 6-án bukott a Gnieznoban megrendezett csapatvilágkupa első elődöntőjén. Az ő 2016-os GP helyét a küzdelemsorozatban Fredrik Lindgren vette át.
Így a 2016-os Speedway GP indulók névsora így alakult:
1. Peter Kildemand (Dánia)
2. Jason Doyle (Ausztrália)
3. Chris Holder (Ausztrália)
4. Tai Woffinden (Nagy-Britannia)
5. Maciej Janowski (Lengyelország)
6. Antonio Lindback (Svédország)
7. Greg Hancock (USA)
8. Nicki Pedersen (Dánia)
9. Bartosz Zmarzlik (Lengyelország)
10. Niels Kristian Iversen (Dánia)
11. Piotr Pawlicki (Lengyelország)
12. Fredrik Lindgren (Svédország)
13. Andreas Jonsson (Svédország)
14. Matej Zagar (Szlovénia)
15. Chris Harris (Nagy-Britannia)
16. Rendező Ország nevezi ki az indulót

Az első forduló 2016.04.30.-án volt Krškoban
A fenti felsorolás egyben az első forduló végeredménye is, amelyen a két sztár Greg Hancock és Nicki Pedersen gyengén szerepelt. Viszont az már az első fordulón látszott, hogy nagyon izgalmas ki-ki csaták várhatóak az év során a közel egyforma képességű versenyzők között.A második forduló 2016.05.14.-én Lengyelország fővárosában található Nemzeti Stadionban folytatódott. A viadalt a regnáló(2015) Világbajnok Tai Woffinden nyerte meg. Mögötte az amerika Greg Hancock ért célba, míg a Szlovén Matej Zagar a harmadik helynek örülhetett Chris Holdert.
A fordulóról elmondható, hogy előzésekben és izgalmakban gazdag csatákat láthattunk.

Harmadik forduló 2016.06.11.-én A dániai Horsensben rendezték. Második világbajnoki nagydíjgyőzelmét ünnepelhette Maciej Janowski aki a döntőben megszerezte az első helyet. A lengyel motoros mögött Chris Holder második, míg a címvédő Tai Woffinden a harmadik helyen zárt a Dán Nagydíjon.
A döntő negyedik résztvevője Nicki Pedersen volt. A háromszoros világbajnok dán azonban bukott, diszkvalifikálták a fináléból. Pedersennek ismét nem sikerült hazai közönség előtt GP fordulót nyerni, erre legközelebb idén(2017) lesz lehetősége.


Negyedik forduló 2016.06.25. A Cseh nagydíjat a prágai Markéta Stadionban rendezték meg. Nem várt pozitív meglepetést okozott Chris Harris "Bombázó" a versenyen gyűjtött hét pontjával, az utolsó továbbjutást érő nyolcadik helyen kvalifikálta magát a második elődöntőbe. Így tehát sok év után ismét két brit motoros jutott tovább az alapszakaszból. Majd ezt követően nem a kétszeres egyéni világbajnok Tai Woffinden”Woffy”, hanem ő képviselhette hazája színeit a döntőben, miután Doyle mögött a második helyen jutott a fináléba. A döntőt Jason Doyle nyerte meg, maga mögé utasítva a mindig mosolygós amerikai Greg Hancockot. A döntőben Chris Harris az utolsó körben előzte meg Niels Kristian Iversent, így a harmadik helyért járó serleget Harris kapta.

Ötödik forduló 2016.07.09. A Brit Nagydíjat Cardiffban rendezték, a versenyt a "Riói Rakéta" becenévre hallgató Antonio Lindback nyerte meg. 2012 után sikerült Lindbacknek Grand Prix fordulót nyernie. A döntőben a második helyen a hazai kedvenc Tai Woffinden ért célba, míg mögötte Bartosz Zmarzlik látta meg a kockás zászlót. A listavezető amerikai Greg Hancocknak most meg kellett elégednie a 4. hellyel.

Hatodik forduló 2016.08.13. A Svéd Nagydíjat Malillában rendezték meg. Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai Greg Hancocknak sikerült skandináv nagydíjat nyernie. A második helyen az ausztrál Jason Doyle végzett a lengyel Piotr Pawlicki előtt.
Az egy napot halasztott(pálya állapota miatt) 6. forduló végül remek csatákat hozott és egy végletekig izgalmas versenyen szurkolhattunk kedvenc versenyzőinknek. A döntő futamban a háromszoros egyéni világbajnok, Greg Hancock többkörös üldözés után tudta megelőzni ausztrál vetélytársát.


Hetedik forduló 2016.08.27. Ismét Lengyelországba látogatott a SGP mezőnye. A Gorzówban megrendezett versenyen az idén először az ausztrál Jason Doyle tudott duplázni, aki Prága után Gorzówban is nyerni tudott. A Lengyel Falubaz Zielona Góra csapat kiválósága az utolsó méterekig nagy harcot vívott a kétszeres egyéni világbajnok Tai Woffindennel, akinek most meg kellett elégednie a második hellyel. A dobogó harmadik fokára Chris Holder állhatott fel, míg a finálé negyedik résztvevője a fiatal Bartosz Zmarzlik volt.

Nyolcadik forduló 2016.09.10.-én a németországi Teterowban rendezték, ahol a jubileumi 200. SGP nagydíjra került sor. Hasonlóan a gorzówi döntőhöz Teterowban is végig izgalmasan alakult a csata, ahol idei 3. nagydíj győzelmét zsebelte be az SGP összetett 2. helyezett Jason Doyle.
Az ifjú lengyel Zmarzlik a 2. helyre tornázta fel magát a megszerzett 13 pontjával. Greg Hancock a döntőben megszerzett 3. helyével veszített a pontelőnyéből Jason Doyleal szemben az utolsó 3 fordulóra.

Kilencedik forduló 2016.10.24. A stockholmi nagydíjat is Jason Doyle nyerte, akinek zsinórban harmadjára sikerült Grand Prix Nagydíjat nyernie, míg itt ünnepelhette negyedik győzelmét. A további sorrend Chris Holder, Fredrik Lindgren és Matej Zagar lett.
Jason Doyle győzelmével átvette a vezetést, 5 pontos előnye lett Greg Hancock-al szemben. Az amerikai motorosnak nem ment ezen a versenyen, így 9 ponttal a 8. helyen végzett.


Tizedik forduló 2016.10.01. A Torunban megrendezett Lengyel nagydíj nagyon szerencsétlenül kezdődött a zseniális formában lévő bajnokesélyes Jason Doylenak. Az ausztrál motoros önhibáján kívül bukott. Sajnos nem úszta meg sérülés nélkül, aki így feladni kényszerült a Lengyel Nagydíjat!
A toruni MotoArénában Niels Kristian Iversen bizonyult a legjobbnak, az ötszörös dán bajnok egy gyönyörű előzést bemutatva megelőzte a döntőben amerikai ellenfelét, tehát megérdemelten állhatott a pódium legmagasabb fokára. A második helyen Greg Hancock, míg a harmadik helyen Bartosz Zmarzlik végzett. A finálé negyedik résztvevője a szlovén Matej Zagar volt.

Tizenegyedik záró forduló 2016.10.22. Az ausztrál nagydíj Melbourneben lett megrendezve, itt talált gazdára a világbajnoki trófea is. A trófea gazdájának a negyedik futamig kellett várnia, ugyanis ebben a futamban lett meg a matematikai győzelme Greg Hancocknak. Ezzel az amerikai motoros megszerezte 4. világbajnoki címét. A versenyt a hazai Chris Holder nyerte meg Tai Woffinden és Bartosz Zmarzlik elött.

Összesített végeredmény:
Hirdetés

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél Te az első!


Kép csatolása Videó csatolása
Ajánlott cikkekX

213.181.192.30