Tovább a tesztmotorra.

Bukósisak teszt: First class

Írta: Benkő Zsolt 2009-02-12 00:18:09

Tesztkommandónk ezennel a csúcs kategóriájú sisakokat vette célba

Hirdetés
Tesztkommandónk ezennel a csúcs kategóriájú sisakokat vette célba.

Annyi féle NO NAME sisak került mostanában a boltok polcaira, hihetetlen olcsó árakon, állítólag jó anyagokból, hogy a régi nagy márkák szinte már kezdik elveszíteni a presztizsüket. De vajon tényleg nem érdemes már a legdrágábbak között nézelődni? Az olcsó egyenló a rosszal és egyáltalán a drága egyenértékű a minőséggel? Nem is olyan egyszerű kérdés bukósisakot választani, de megpróbálunk ebben segíteni nektek. Több cikken és teszten keresztül körbejárjuk majd a témát. Elsőként hagy kezdjem egy fél évvel ezelőtti tesztünkkel, amit már nagyon sokan elolvastatok. Viszont hátha lemaradt róla valaki. Íme hát.

A mostani cikkünkben a neves márkák, eggyel a csúcskategória alatt kínált sisakjait eresztettük egymásnak. Ezek a most bemutatott sisakok azért így lettek kiválasztva, mert szerkesztőségünk tagjai ezeknek a márkáknak a termékeit használják rendszeresen. Későbbi tesztekben szívesen bemutatjuk a többi gyártó sisakjait is, persze csak ha kapunk tőlük lehetőséget rá.

Most, az általunk bemutatott árkategória inkább azoknak szól, akik nem sajnálják a pénzt a fejük megvédésére, és főleg utcai használatra vásárolnának sisakot. A fényezést próbáltuk úgy kiválasztani, hogy az egyszerűtől a művészi kivitelezésig mindent le tudjunk fotózni, de nem ez volt a döntő szempont az értékelésnél. Dénes és én is egyedi fényezésű sisakot használunk, amit Mike Tomi, illetve Báthory András készített nekünk. És fog is a jövőben, szerintem ők a legjobbak az országban.

Mivel több, mint 20 év motoros tapasztalat és egy tucatnál is több bukósisak elfogyasztása áll mögöttem, így bátorkodtam e teszt elkészítésére, amihez készítettünk egy ponttáblázatot a szempontjainkkal. Ez alapján derítettük ki, hogy melyik sisak a legjobb kettőnk együttes véleménye szerint. Hát akkor lássuk:

Kattints ide a nagyításhoz!
(*a pocok faktor :) az arcpárna szorosságát jelenti)
AGV GP-Pro
Forgalmazza a SHOX áruház
 • DennyM: Kívűlről nagyon rendben van a sisak. A fényezés, az összeszerelés minősége kifogástalan, szép a formája és a felszereltségére sem lehet panasz. A plexi mechanika jó, még az erős kattanó hang is belefér. A szellőzőknél lévő bogár-rácsok pedig egyenesen zseniálisak. Régen is nézegettem már ezt a sisakot és ha passzol az ember fejére, szerintem jó választás. Ráadásul sűrűn van akcióban :)
 • BenZso: Az anyagminőség, a kidolgozás, az összeszerelés mind igényes, és ötletes technikai megoldással javították fel a szellőzőket. Nagyon jó a pleximechanika, könnyű plexit cserélni és még 3 db tépőfólia is lapul a csomagban. Szinte egyáltalán nem párásodik.
 • DennyM: Ha a fejemen van, már kevésbé rajongok érte. Az én fejem nem ebbe a bukóba való, mert a füleim nyomja kicsit, s bár a fejtetőm és a tarkóm fogja, mégis a szememig le tudom húzni a sisakot. Erre szokták mondani, hogy a hiba az én készülékemben van.
 • BenZso: Ez a méret nem S-es a többi sisakhoz képest, két ujjam is befér a sisak és a homlokom közé. Nekem is olyan érzésem volt benne, mintha túl nagy lenne az egész, és ezzel együtt a fülemet pedig nyomja. Egy XS-es lehet, hogy jobb lenne. Én is csak azt tudom mondani, hogy ha viszont a ti fejetekre jó, akkor erősen gondolkodjatok el rajta.
AXO CORSA
Forgalmazza a Superpole
 • DennyM: Ahogy Zsoltnak is, messziről tetszett, bár távolból is kicsit túlárazottnak látszott. Közelebbről inkább egy középkategóriás bukónak tűnt, semmi extrát nem tudott mutatni. Egy barátomnak viszont régóta ilyen sisakja van és szereti, de ami még fontosabb olyan, mint új korában. Plusz jó pont, hogy kapunk a sisak mellé egy kisállat hordozónak kinéző sisaktartót is.
 • BenZso: A méretpontosság nekem jó volt és elsőre a kidolgozás is igényesnek tűnt. Úgy is vittem haza, hogy biztos ez lesz a kakukktojás az öt sisak közül és ebben fogok a legkellemesebben csalódni. Eddig tetszett, aztán jobban megvizsgáltuk.
 • DennyM: Se a forma, se a fényezés, se a minőség nem üti meg egy 99.900 Ft-os csúcskategóriás sisak árát. A plexi jó, de hangosan jár, az első szellőző állító pedig már 1km után sem zárt rendesen. Jó sisak lenne, de nem ennyiért.
 • BenZso: A fantáziátlan fényezés nem tetszett, és ahogy Dénes is írta, tényleg „kicsit“ túl van árazva. Sem a kinézet, sem a minőség és sem a komfort nem indokolja ezt az árat. Az állszellőzőt már a kicsomagolás pillanatában sem lehet ki-bezárni.
ARAI Viper
Forgalmazza a Motoroázis
 • DennyM: Nehéz belekötni ebbe a bukóba. Amit kiemelnék és nekem bejön, hogy a plexit ott állítjuk meg, ahol akarjuk és nem az a kattogós fajta, ráadásul külön szellőzői is vannak. Az összes közül ez a legkényelmesebb és ebbe volt a legjobb érzés beletuszkolni a fejem.
 • BenZso: Tetszik a kis héjméret, a plexi záródása tökéletes, ezen volt a legjobb a tarkóvédelem, egész mélyre már majdnem a nyakunkig leér a sisak hátulja, anélkül, hogy zavaró lenne. Jó szellőzés és a szélzaj sem olyan hangos, mint az RX7 Corsair-emben. A belső anyagok minősége kiváló. Van egy 9 éves ARAI-im is, aminek a belseje még sehol sem szakadt, pont olyan, mint újkorában.
 • DennyM: két dolog nem tetszett csupán. Az egyik, hogy a plexi olyan hangot ad, mintha fájna neki (hangosan súrlódik), a másik pedig az ára. Oké értem, hogy Arai, de kicsit sok.
 • BenZso: ezt is már csak tapasztalatból mondom, ami az én sisakomon jött elő hibaként, hogy a állszíj kibolyhosodik és a vége is hajlamos kifoszlani egy-két év használat után.
Shoei XR1000
Forgalmazza az Imet
 • DennyM: szép fényezés, minőség, védjeggyé vált tetszetős forma. A racsnis, ricnis plex-mechanika a jobbik fajtából való. Egész halk, nem ugrik magától, de nem kell tépni se, ha állítani akarjuk és könnyű cserélni. Légterelés szempontjából tarkónál okos dolog a gumis perem, meg jól is néz ki. Mind közül ez volt a legszorosabb, de nem mondanám kényelmetlennek. Mondjuk maszkkal…
 • BenZso: Nagyon bejön a héj formája és mérete. Szerencsére, ha ezt választjuk, akkor nem kell egy hatalmas búrát cipelni a fejünkön, aminek a légellenállása is sokkal nagyobb, mint ennek. Nagyon jó a szellőzése. A hátulján jó a légterelő, ami ráadásul szép is és másik sisakon nem találkozhatunk ilyennel. A fényezés minősége nagyon igényes, bár a mintázat már nekem túl sok, ami miatt messzebről nehéz kivenni, hogy mi is van rajta.
 • DennyM: az arcpárna kivehető, de tovább nem tudjuk bontani a sisakot. Egy ekkora presztizsű márkánál ez nem egy jó pont.
 • BenZso: Pinlock nélkül eléggé párásodik, és a le-fölvétel is kínzó kicsit. Csak az arcpárnát lehet kivenni, ami manapság már egyáltalán nem nagy szám. Főleg nem ebben a kategóriában. Ha ezt megoldották volna, akkor nyerhetett volna.
X-Lite X-701
Forgalmazza az Euromotor
 • DennyM: Szerintem ez a legjobb. Egyre többen döntenek X-Lite mellett és ez nem véletlen. Minőség a köbön. Kellemes jó viselet, vagány a kinézete, a racsnis plexi mechanika halk és jól jár. Csak jó dolgok jutnak eszembe vele kapcsolatban. És még az árától sem kapok hidegrázást. Egy ilyen felszereltségű és minőségű karbon sisak ennyiért cukor. Na, hát nem véletlen, hogy nekem is X-Lite-om van.
 • BenZso: tudtam, hogy van az öt sisak között egy kakukktojás. Ez az, ami ár-érték arányban a többit megelőzi. Minden bélés kivehető, mosható, a héj formája is szép, nekem a fényezés is tetszik és a plexicsere is gyerekjáték.
 • DennyM: Nehéz hibát találni benne. Egyedül azt tudom felhozni ellene, hogy hiába zárok el minden szellőzőt, alul csak beszökik a levegő. Ezt nem szeretem. És van, amelyiknél időt kell szűnni rá, hogy rendesen be legyen állítva a mechanika, hogy tökéletesen záródjon a plexi.
 • BenZso: A plexi középen nyitható, ami nem esik annyira kézre, mintha oldalt lenne, nekem elég szoros az arcpárna és a szellőzőkben elkelt volna egy bogárháló, ha nagyon kukacoskodni akarnék. És persze akarok. :)

Amint a pontszámokból is kiderül, elég közel vannak egymáshoz a sisakok, kivéve az AXO-t, pedig az nem is a csúcskategória alatti, hanem maga a csúcs a cég kínálatában. Lehet, hogy hiba volt berakni ebbe a cikkbe, mert nem itt lenne a helye, hanem egy középkategóriás sisaktesztben és ott akár még nyerhetne is.

Nekem a tesztből az kristályosodott ki, hogy a nevesebb márkák, még mindig jóval a többi fellett teljesítenek, érdemes őket választani, mert fejünk csak egy van!Hirdetés

Hozzászólások

 • Csacso
  2014-07-08 11:38:47
  Sziasztok! Nem tudom olvassa-e még valaki itt a hozzászólásokat, de érdekelne vélemény az Arai Chaser bukókról, mert most nagyon akciós és hát ennyi pénzért Arait.

 • Bulus
  2013-08-17 11:47:32
  Az AGV GP PRO nekem is volt. Ellopták de nem is bánom. Kényelmetlen volt és azalat a 2 év alatt nem tudtam megszokni. Nyomta a fülemet és a homlokomnál komoly rés volt. Helyette vettem egy SHOEI -t ami ég és föld volt az AGV után. Nagyon eltalált fejforma, teljesen kényelmes viselet, precizen zárodó plexi, ami ráadásul könnyen le is vehető és a pótlása is "csak" 12 ezer körül van. Imádom és soha le nem cserélném.

 • Valaki
  2013-08-15 11:48:48
  X-lite sisakból van homológ?

 • TesztMotor - BenZso
  2011-09-26 10:48:10
  shark
  Szia roli! Nem tudjuk mit gondoljunk róluk, mert eddig minden alkalommal megkerestük őket, hogy lesz sisakteszt, de egyszer sem kaptunk sisakot a teszthez... Azt hiszem ez nem a sisakot, hanem inkább az importőrt minősíti. Ha Talmának megfelel a Shark rossz nem lehet...

 • roli
  2011-09-25 20:48:21

  Mit gondoltoka [size=large]shark[/size] sisakokról?

 • Balu
  2009-05-03 21:33:55
  Hozzászólás
  Sziasztok. Nekem X-Liteom van, pont a tesztelt fajta. Most volt benne egy balesetem és a fejem sértetlen. Óriási ütés érte a sisakot, baja mégsem lett. A hibás fényezést pedig emlékeztetőnek megtartom. Egy motorversenyző barátom azt szokta mondani: Annyiért vegyél sisakot amennyit a fejed ér. Örülök hogy rá halgattam! Persze manapság meggondolandó, hogy az ember mire költi nehezenmegkeresett pénzét. Az X-Lite egy jó választás, nem csak pénzkidobás... :)

 • Sv Vittorio
  2009-04-26 17:28:20
  Marushin
  Sziasztok! Tényleg érdekes a teszt,előttem szólókhoz kapcsolódva azt mondom:az ARAI-ra mai napi csorog a nyálam,felpróbálva olyan mintha bedugulna a fülem B) ,X-liteból pedig a régebbi,a 901-es volt és tényleg kényelem a köbön,fantasztikus a belső anyag minősége,viszont nyaknál megszakadozott a bőr anyaga valamiért.(lehet nem jól veszem fel,ha van egyáltalán ilyen).Jelenleg Marushint használok a matt szinezésűt és azt kell mondjam a motorom plexije mögött mindig van 1 kis sárkányos hangja a sisaknak,de nagy meglepetésre múlt héten kölcsönkapott csupasz motoron nagyon jól teljesített. ha tehetném :whistle: :ARAI,vagy X-LITE

 • Spd
  2009-04-24 16:46:06
  sisakok
  Köszi a tesztet, érdekes volt! Azért ahogy nézem az értékelést nehéz megmondani hogy melyik az első, és melyik a 4. 280 és 260 pont között azért benne van a subj faktor bőven. (még akkor is ha ez már 2 ember véleménye). Ezzel arra akartam célozni hogy mindegyik sisak lehet nagyon jó és rossz is attól függen hogy ki mit vár tőle. Ezért nagyon jó a részletes értékelés, mert lehet hogy valakinek a shoei valakinek meg pl az arai a best buy. X-lite meg tényleg tuti én a bélés anyagát szeretem nagyon :)

 • 2009-04-18 21:36:50

  Hello! Én zárt sisakot szeretnék venni.Két márka közül nem tudok dönteni...HJC FS-10 vagy a NOLAN N84 ? Ki tudna mondani a kettőről jót, rosszat? Köszi Zoli

 • Arai
  2009-03-28 10:47:52
  RX7 Corsair
  Sziaszztok! Jó a bukósisak teszt, rendeszeresen olvasom a britt motoros újságokat, rendszerint az arai rx7-et hozzák ki győztesnek, meglehetősen neves tesztelők, ezért vásároltam mádoszor is ilyen, illetve természetesen azért mert az elsővel is teljesen meg voltam elégedve, sajnos balesetben is bizonyította a hozzá fűzött reményeket. Nagyon-nagyon drága sisak, de 1x már megmentette az életem, szóval nekem ennyi elég. Tanács: ha arait akartok rendeljétek meg angliából, rx7 edwards replicát 400 fontért vettem, akkori árfolyamon olyan 130.000, de most is jelentősen olcsóbb!

 • VéeFeR 800
  2009-02-18 21:52:58

  Én már halottam és szerencsére csak jót. Ezért vettem magamnak és a zasszonynak is ilyet. Mind a minőséggel, fényezéssel ár/érték aránnyal meg vagyok elégedve. (örülök hogy 32 évesen annyit összebírtam spórolni hogy vettem egy 11 éves motort, sajnos egy 100 rugós sisak már nem fért bele a költségvetésbe...)

 • cr
  2009-02-15 10:19:39
  marushin
  Marushin mint márkáról hallott már vki?

 • kmate
  2009-02-13 19:21:59
  HJC HQ1
  Megnéztem volna hogyan teljesítene egy HJC HQ1-es sisak ebben a mezőnyben. :cheer:

 • tutis
  2009-02-13 13:21:23
  hiányzó márka
  Jó cikk, viszont hiányzik egy márka: Suomy. Jó ár/érték arányú sisakjai vannak, nevesebb versenyzők világszerte választják ezt a márkát.

 • Kunci
  2009-02-12 20:54:17
  AGV GP PRO
  Az AGV GP PRO eleinte valóban eléggé szoros, de a használat során a szivacs \"enged\" egy kicsit és úgy már teljesen kényelmes. A táblázatban feltüntetett árhoz annyit jegyeznék meg, hogy az az AGV GP-Pro Gothic 46 white sisak ára. Az alapár 99.900 Ft a SHOX-ban. Szerintem ár/érték arányban NAGYON JÓ a kupak! Én csak ajánlani tudom mindenkinek.Kép csatolása Videó csatolása
Ajánlott cikkekX

213.181.192.30